top of page
  • Linda Moonen

Zeurpieten..


Je kent het wel, dat gevoel dat je kind de hele dag zeurt. Het gevoel dat ze nóóit ophouden. Ze gaan maar door en door…. Gek word je ervan! Het is vooral de toon die het hem doet. Uitleggen dat zeuren niet helpt, kan je wel vergeten. Het wordt alleen maar erger. Maar wat helpt dan wel? Hoe dan dit gedrag te begrijpen én nog belangijker; op te lossen?

Goed om te weten is dat kinderen niet zeuren omdat ze vervelend willen doen. Ze blijven zeuren omdat ze weten dat het iets oplevert; ongeduldige ouders die beginnen met het stellen van voorwaarden: ‘Als je zo doorgaat, krijg je helemaal niets’ en uiteindelijk toch toegeven. Gevolg? Ze zeuren ze nog meer én vaker. Herkenbaar?

Eigenlijk is je kind een echte doorzetter. Hij geeft niet op en blijft vasthouden aan wat hij wilt. Zeuren hoeft alleen niet altijd te betekenen dat je kind meer wil of ontevreden is. Het kan er ook mee te maken hebben dat je kind wil vertellen hoe lekker of leuk het was. Of ze willen weten waar ze aan toe zijn en hebben behoefte aan wat duidelijkheid. Soms willen ze ook ‘gewoon’ wat extra aandacht als je het een tijdje wat drukker hebt gehad… en ja, soms is het een kwestie van aangeleerd gedrag. Ze voelen dit haarfijn aan en weten ons feilloos te manipuleren om hun zin te krijgen. Kak.

Gewoon negeren? Helaas, geen optie. Je kind zet juist een extra tandje bij. Wat wel? Allereerst: trek het je niet aan! Het gaat niet om jou. Erken je kind in wat hij voelt en vindt. Ze willen ‘slechts’ gehoord en gezien worden. Hoe je dat doet: je kind laten merken dat je hem begrijpt, maar ook duidelijk zijn dat hij niet krijgt wat hij wil? Door deze drie simpele stappen (erkenning, troost en realiteit) te zetten.

  • Stap 1: Erkenning: ‘Ik snap dat je nog een koekje lust, ze zijn ook heel lekker!’

  • Stap 2: Troost: ‘Jammer genoeg is dit de laatste’.

  • Stap 3: Realiteit: ‘Je krijgt niet meer, ik vind het genoeg zo’.


Herhaal de eerste twee stappen zo vaak als nodig. Is je kind rustig? Dan pas stop je. Stap 3 is maar één keer nodig. We willen nog wel eens de vergissing maken om hiermee te beginnen, waardoor ons kind (terecht!) gelijk volledig uit zijn dak gaat. Ze hebben echt geen uitleg nodig over iets wat ze allang weten, ze willen alleen een beetje begrip.

Probeer het eens, het werkt. Echt.

87 weergaven
bottom of page